به گزارش تحریریه، چندی قبل بود که یک کارشناس اقتصادی در رسانه ها اثبات کرد تولیدات باکیفیت موجب تقویت ناسیونالیسم می شود و حتی مردم کشور را با هم متحدتر می کند. متاسفانه بسیاری از تولیدکنندگان داخلی کشورمان عرصه داخلی را تنها مجالی برای کسب سود می بینند زیرا هیچ توانی برای رقابت با رقبای خارجی ایجاد نکرده اند و درواقع اعتقادی به نوآوری و بهبود کیفیت ندارند. نمونه این موضوع را می توان در وضعیت تولید و فروش خودروی کشور دید که نه تنها به عاملی برای تقویت انسجام داخلی تبدیل نشده است بلکه اکنون صنعت خودروسازی نمونه بارز تحقیر ملی است.
خبرگزاری «بلومبرگ» در گزارش تحلیلی مبسوطی تحریم های غرب علیه چین را نمونه بارز جایگزینی انتخابی و نه دستوری مصرف و گرایش مردم این کشور به سمت تولیدات داخلی بیان کرده است. درحالی که بسیاری از برندهای مطرح خارجی هنوز در چین فعال هستند و مانع فرمایشی بر سر واردات کالاهای اصل وجود ندارد اما موضعگیری سیاسی این شرکت ها در مورد تحولات داخلی چین باعث شد که برندهای مطرح و بزرگ با واکنش منفی مردم چین روبرو شوند و مصرف کنندگان در این کشور با اخیتار کامل و در کمال رضایت و نه از طریق سیاست های دستوری و اجبار به سمت تولیدات باکیفیت داخلی حرکت کنند.
شهروندان چینی در یک حرکت ملی گرایانه اما مردمسالارانه بسیاری از شرکت های از برندهای ورزشی نایک و آدیداس تا بسیاری از شرکت های خوردوساز و لوازم آرایشی و غیره را تنبیه کردند و تولیدات باکیفیت داخلی را جایگزین کردند.
بلومبرگ در گزارشی با عنوان «چگونه ناسیونالیسم چین پادشاهی نایک و آدیداس را نابود کرد؟» نوشت، داده ها نشان می دهند که مصرف کنندگان چینی از برندهای غربی فاصله گرفته اند.
طبق این گزارش ۱.۴ میلیارد نفر خریدار بالقوه چین روزگاری به عنوان یک معدن طلای دست نخورده برای برندهای غربی تلقی می شد. توقع می رفت برندهای بزرگ جهانی با افزایش درآمد و تحریک اشتهای مصرف کننده، شاهد رشد فروش باشند اما در بسیاری از حوزه ها اکنون اتفاقی عکس افتاده است. در این گزارش واکنش ها به شرکت های تولید لوازم ورزشی برجسته شده است.
اما محاسبه فوق به سرعت تغییر کرد زیرا چین در صحنه جهانی با ایالات متحده در همه حوزه ها از تجارت گرفته تا امنیت سایبری و حقوق بشر درگیر است و مصرفکنندگان چینی بهطور فزایندهای در چارچوب تقویت یک برنامههای سیاسی دولت خود عمل میکنند. همین موضوع برای برندهای جهانی که آینده خود را در این بازار ۶ تریلیون دلاری به خطر می بینند نگران کننده است.
بررسی چهار ساله تراکنش ها در بزرگترین پلتفرم تجارت الکترونیکی چین Tmall که متعلق به Alibaba Group Holding است سرعت و عمق این دگرگونی ملی گرایانه را نشان میدهد. با وجود میلیون ها دلاری که این برندها برای جلب نظر خریداران محلی سرمایه گذاری کرده اند اما مردم از برندهای غربی رویگردان هستند.
تجزیه و تحلیل بلومبرگ از داده های گردآوری شده توسط شرکت تحلیلی مستقر در هانگژو نشان می دهد که حوادث سیاسی پی در پی شرکت های خارجی در چین را به دام می اندازد و فرقی نمی کند گروه مرسدس بنز و کریستین دیور تا Dolce & Gabbana Srl همه برای مدت های طولانی تاثیر پذیرفتند.
طوفان رسانه های اجتماعی که در مارس ۲۰۲۱ توسط انبوهی از برندهای خارجی که استفاده از پنبه سین کیانگ را تحریم کردند به نقطه عطف مهمی در فروش کفش های کتانی و لباس های ورزشی تبدیل شد. این اتفاق موجب شد تا برندهای داخلی چین برای اولین بار غولهای ورزشی غربی را از سلطنت خلع کنند. نایک و آدیداس که اعلام کرده بودند از پنبه سین کیانگ استفاده نخواهند کرد، در مسیری نزولی قرار گرفتند و هنوز این سقوط ادامه دارد.
ماه ها پس از این رسوایی، رقبای چینی مانند Anta Sports و شرکت لی نینگ در زمینه فروش از آن ها پیشی می گیرند. شرکتهای محلی بر رشد ملیگرایی سرمایهگذاری کردند و تولیداتی را با حروف چینی یا کفش های کتانی با الهام از شهر ممنوعه تولید نمودند. آنتا در سال ۲۰۰۹ شرکت فیلا را که در اصل یک برند ایتالیایی بود، خریداری کرد.
«جی میلیکن» یکی از شرکای ارشد شرکت مشاوره برندینگ و بازاریابی Prophet که رتبهبندی سالانه مربوط به برند چین را گردآوری میکند، میگوید: مصرفکنندگان در واکنش به رویدادهای منفی با ملیگرایی بسیار فعال برخورد کردهاند.
خرید آنلاین در چین، که نسبت خریدهای دیجیتالی آن در تمام سنین بسیار بیشتر از ایالات متحده قرار دارد، یک شاخص در مورد احساسات نسبت به یک برند است. در کشوری که بیش از نیمی از خریدها از طریق تجارت الکترونیک انجام می شود، تقاضای آنلاین منبع اطلاعاتی سریع و شفافی در مورد مصرف کننده چینی نسبت به معاملات در فروشگاه های فیزیکی در اختیار قرار می دهد.
بخش های کفش و لباس های ورزشی به دلیل وجود چندین برند چینی تثبیتشده در این فضا فعال هستند. لی نینگ، برندی است که توسط ژیمناستیک المپیکی به همین نام تأسیس شد و اکنون خریداران جوان را هدف قرار میدهد. Xtep International هم لباس برترین دوندگان چینی است. این روند در مورد مصرف در دیگر بخش ها مانند مراقبت های زیبایی و کالاهای لوکس هم مطرح است.
کسب و کارهای محلی در زمینه لوازم آرایشی و لباس زیر زنانه، کیف های لوکس و محصولات لبنی هم به موفقیت های مهمی دست پیدا کرده است. هر زمان که فراخوان برای کالای تولید داخلی چین صادر می شود، خریداران به سرعت گزینه های بیشتری را برای خرید در نظر می گیرند.
در گذشته، خریداران چینی تا حد زیادی از مصرف برندهای محلی به دلیل نگرانی در مورد کیفیت و ایمنی محصولات اجتناب می کردند اما چرخش کشور به سمت اخلاق ناسیونالیستی و افزایش کیفیت تولیدات باعث تضعیف این مخالفت ها شده است.
«جاناتان کامینگز» رئیس آژانس مشاوره و طراحی برند جهانی Landor & Fitch در آسیا-اقیانوسیه گفت: مصرفکنندگان چینی به برندهای ساخت چین اعتماد بیشتری پیدا کرده اند. در گذشته، تحریم ممکن بود یک ضربه باشد، اما اکنون تأثیر ماندگارتری را بر ذهنیت مردم ایجاد می کند زیرا آن ها می دانند که جایگزینی برای جنس تحریم شده دارند.
طبق گزارش بلومبرگ، برای برندهای خارجی که به شدت روی چین شرط بندی کرده اند، خوی ملی گرایی مصرف کنندگان به یک معضل تبدیل شده است. در حالی که بازار چین به اندازه ای مهم است که نمی توان آن را نادیده گرفت، تلاش برای ماندن در سمت پکن نیز خطر واکنش منفی غرب و خریداران را برای برندهای مطرح جهان به دنبال دارد.
پایان/
نظر شما